SYNDONE – KAMA SUTRA

Artiest info
Website
facebook

Label: Manticore Records

Zeven albums stonden er al vermeld in de discografie van de Italiaanse progressieve rockformatie ‘Syndone’ die in 1989 door songschrijver en keyboardsspeler Nick Comoglio in Turijn werd opgericht. De laatste plaat in dat rijtje was “Mysoginia” die dateert uit 2018 en waarvoor er nu een opvolger werd klaargestoomd door de band die naast Nick Comoglio verder is samengesteld uit zanger Riccardo Ruggeri, bassist Simone Rubinato, keyboardsspelers Marta Caldara en Gigi Rivetti en drummer Eddy Franco.

De titel van de elf tracks tellende nieuwe plaat is “Kāma Sūtra” en dat heeft verder eigenlijk niet direct iets te maken met het beruchte Indiase leerboek over de verschillende wijzen van uitvoering van seksuele handelingen. De rauwe progressieve rocksound van ‘Syndone’ lijkt volgens ons vrij sterk op het vroegere werk van een band als ‘Emerson, Lake & Palmer’. Dat komt vooral door het sterk dominerende toetsenwerk van synthesizers en keyboards in de nummers op “Kāma Sūtra” waarin echter ook af en toe zeer melodieus georkestreerde stukken klassieke muziek te horen zijn zoals in de twee instrumentale tracks “Carousel” en “2 Thousand 10”.

De albumopeningstrack “It’s Only Make Believin’” is echter ‘straightforward’ progrock zoals uzelf kunt waarnemen op de bijgaande video van dat nummer. Helemaal contrasterend daarmee is echter het epos “Into The Kama” dat als een opzwepend duet tussen Riccardo Ruggeri en gastvocaliste Annie Barbazza wordt gepresenteerd. Een andere gastmuzikant die aan deze plaat meewerkte is fluitspeler en saxofonist David Jackson op het nummer “Sex Toys R Us” dat net als “Bitches” wat explicieter naar erotiek lijkt te verwijzen.

Nog een beetje verder verwijderd van de gebruikelijke hardrocksound die ‘Syndone’ meestal produceert is de opvallend mooie rockballad “We Are The World We Created” en ook de zachte akoestische pianoballad “Peace On Earth” zorgt voor een lullaby-achtige afsluitende boodschap van liefde en vrede voor alle mensen op aarde aan het einde van dit album.

(valsam)